Naslovna AKTUELNO 5. Februara počinje isplata januarskih penzija

5. Februara počinje isplata januarskih penzija

Isplata penzija za januar u Federaciji BiH počet će u srijedu, 5. februara, potvrđeno je iz Federalnog zavoda penzionog i invalidskog osiguranja.

 

Riječ je o prvoj isplati penzija iz federalnog budžeta, s obzirom da je Zavod penzionog i invalidskog osiguranja početkom ove godine dobio status budžetskog korisnika. 

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću iz Zavoda MIO/PIO kazao je kako je u proteklom periodu Zavod uradio ogroman posao vezano za prelazak na trezorski način poslovanja te dodao kako vjeruju da će i u tehničkom smislu sve biti uredu i da će korisnici sutra dobiti svoje penzije.

 

– Isplata penzija s federalnog budžeta ne mijenja ništa što se tiče iznosa penzija koji ostaju isti – izjavio je Kvesić za Fenu.

 

Najniža penzija u FBiH, kao i prethodnih mjeseci, iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

 

Podsjećamo, prihodi od uplata doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, koji su prihodi Zavoda, od 1. januara 2020. godine sastavni su dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje vršit će se na jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.