Naslovna AKTUELNO Krimolovci u julu zaprimili 630 prijava

Krimolovci u julu zaprimili 630 prijavaPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u julu su registrirali 549 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 19 bilo s korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je ukupno 81 prijava, od kojih je 30 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi s opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, privrednim kriminalom, korupcijom i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 40 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po devet je postupala i SIPA.

 

U julu je primljeno 19 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

 

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 44 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.