Naslovna AKTUELNO U subotu će biti promovisan film “Uspomena na Kalajevo”

U subotu će biti promovisan film “Uspomena na Kalajevo”u subotu, 17. avgusta sa početkom u 11,00 sati će biti upriličen okrugli stol na temu: “Nestalo selo Kalajevo”.

 

Na skupu, koji će biti održan u prostoru Javne biblioteke Lukavac će biti promovisan film “Uspomena na Kalajevo”, rađen u produkciji RTV Lukavac.

 

Kalajevo je  selo nadomak Lukavca, koje je polovinom šezdesetih godina pa do konca ovog desetljeća, zbog potrebe industrije potpuno nestalo.

 

Bivši mještani s gorčinom sve ove godine nose istu bol. “Komad čistog neba, bogatih šuma i oranica,  rodnih voćnjaka, kao i neobjašnjivih izvora vode na ovakvoj nadmorskoj visini je nešto čega nigdje nema. Kako godine prolaze, a nanizalo ih se dosta, nostalgija je sve veća, žal sve dublji…”, svjedoče nostalgični sagovornici RTV Lukavac.

 

Život u Kalaju bio je, prema njihovim navodima,  protkan posebnom međususjedskom vezom, onom koja je vezala muslimanski i katolički živalj u neraskidivo, istinsko prijateljstvo. Gledalo se nije ko je kakve vjere, nego ko može kome više valjati.  Šaljivo, ali i skromno, krijući svoje prave ljudske vrijednosti i vrline, kažu da će biti da je to do čistog zraka, jer i jednog i drugog u okruženju više nema.

 

Kolektiv RTV Lukavac i ostali učesnici ovoga projekta pozivaju građane da im se pridruže u subotu u prostoru Javne biblioteke Lukavac na promociji dokumentarnog filma “Nestalo selo Kalajevo”.

 

(RTV Lukavac)