Naslovna AKTUELNO “Krimolovci” u maju primili skoro 200 poziva građana, šest sa korisnim informacijama

“Krimolovci” u maju primili skoro 200 poziva građana, šest sa korisnim informacijama

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u maju je registrovala 197 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”, od kojih je šest bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

 

Primljene su ukupno i 83 prijave putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela, od kojih je 16 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima.

 

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa drogom, zloupotrebom službenog položaja i ratnim zločinima, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Od ukupnog broja primljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, a prema pet je postupala i SIPA.

 

U maju je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

 

Policijski službenici SIPA-e dali su i 41 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” 080-020-505.