Naslovna AKTUELNO Uskoro u TK neće biti ulica bez naziva i oznake “b.b.”

Uskoro u TK neće biti ulica bez naziva i oznake “b.b.”

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK okončalo je postupak javne nabavke „Usluge izrade adresnog registra za područje općina/gradova TK“, čija realizacija je već započela, a čiji završetak je planiran u oktobru 2020. godine.

 


Naime, u općinama Tuzlanskog su izostale sistemske aktivnosti na polju označavanja kućnih brojeva u proteklih 30 godina. Posljedica ovoga je veliki broj neoznačenih ulica i trgova, kao i velikog broja nenumerisanih novoizgrađenih zgrada/objekata. Veliki broj građana i institucija ima adresu koja se sastoji samo od naziva ulice sa oznakom „b.b.“ umjesto broja. Takođe, postoje područja gdje ne postoje nikakve oznake.

 


U svakodnevnom životu ovo stvara razne probleme kao što su:
– neefikasnost hitne pomoći pri pronalasku adrese,
– nemogućnost dostave pošte na doznačenu adresu,
– nemogućnost pronalaženja tačne lokacije za građane i razne javne servise i službe (inspekcije, policija, porezna uprava i sl.),
– problemi pri organizaciji popisa stanovništva, glasanja, i sl.

 


Posebno je naglašen problem evidencije korisnika komunalnih servisa (opskrba vodom, električnom energijom, telekomunikacionim uslugama), kao i uspostave evidencije sistema komunalnih uređaja i instalacija.

 

Veliki broj raznih komunalnih uređaja i instalirane opreme se u atributivnom smislu vodi po adresama objekata, zgrada ili korisnika.

 


Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEEA-e) sa kućnim brojem “b.b.” evidentirano je oko 1 400 000 državljana BiH, odnosno gotovo 40% stanovnika.