Naslovna AKTUELNO Krivolovci uništili čamce ribočuvara SRD “Smuđ”

Krivolovci uništili čamce ribočuvara SRD “Smuđ”


Krivolov predstavlja ozbiljan problem sa kojim se godinama intenzivno bori ribočuvarska služba SRD “Smuđ” Lukavac. Prijetnje su ono sa čim se svakodnevno suočavaju, a krivolovci su sada otišli korak dalje i uništili čamce koje koristi ova služba.

 

“SRD Smuđ, ribočuvarska služba i volonterski tim su istinski borci za naše Jezero Modrac. Mi smo tim ljudi koji liju krv i znoj za našu dobrobit, za ljepši i kvalitetniji život, za pokoljenja, za jezero Modrac. Borimo se protiv krivolova, protiv zagađenja, protiv uništavanja jezera. U mnogo čemu smo uspjeli, uredili smo ribarske staze, očistili obale, krivolov sveli na minimum, obezbijedili mrijest ribe, poribili, vratili jezero Modrac na pravi put…

 

Nažalost, sinoć, 25.03.2019.g. se desio očajnički čin, počinjen od strane krivolovaca, uništavatelja jezera.. Ribočuvarska služba nije pronašla čamce na mjestu gdje su usidreni. Pregledom jezera pronađen je čamac zapaljen, uništen i ostavljen da pluta jezerom. Drugi čamac još nije pronađen i pretpostavljamo da je potopljen negdje na jezeru. Oba čamca su korištena u borbi protiv krivolova, oba čamca su izvukla desetine mreža iz našeg jezera.

 

Svjesni da smo krivolovce stjerali u ćošak, da su ovo njihovi posljednji trzaji u namjeri da unište naše jezero Modrac. Ali, udarili su u tvrd kamen, mi nećemo prestati, ni odustati, nego ćemo pojačati tempo, osvetit ćemo se još jačom borbom protiv krivolova. Ovo je samo još jedna prepreka koju ćemo preći i izaći još jači i iskusniji iz ove bitke.

 

Svim ribarima, ljubiteljima prirode, savjesnim građanima, dobrim ljudima poručujemo da nam u ovim trenutcima znači vaša podrška, bilo moralna, finansijska, duhovna ili bilo koja. Na nama je da ponovo obezbijedimo opremu, čamce i da nastavimo tamo gdje smo stali, ali sada još jače i odlučnije… Bistro i STOP KRIVOLOVU”, poručili su iz SRD “Smuđ” Lukavac.

 

(RTV Lukavac)