Naslovna AKTUELNO Ljubičasti dan se 26. marta obilježava u znak podrške oboljelima od epilepsije

Ljubičasti dan se 26. marta obilježava u znak podrške oboljelima od epilepsije“Ljubičasti dan” ili “Purple day” je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. marta na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta, te je proglašen najuticajnijim međunarodnim danom koji ima za cilj podizanje nivoa svijesti o epilepsiji.

 

Ovaj dan je ustanovljen  2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi.

 

Iako se epilepsija danas vrlo uspješno kontroliše, zbog neznanja i brojnih predrasuda prati je stigma.

 

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

 

Na ovaj dan preporučuje se oblačenje odjevnih predmeta u ljubičastoj boji čime se oboljelima i njihovim porodicama daje podrška i poruka da nisu sami.

 

(RTV Lukavac)