Naslovna AKTUELNO KUD “Rudar” izdavanjem knjige i drugim aktivnostima obilježava veliki jubilej (FOTO)

KUD “Rudar” izdavanjem knjige i drugim aktivnostima obilježava veliki jubilej (FOTO)

Jedan od prvih folklornih ansambala  na općini Lukavac KUD „Rudar“ Lukavac Mjesto, nizom aktivnosti koje plijene pažnju javnosti,  obilježava 40 godina postojanja i uspješnog rada društva.

 

Povodom jubileja su izdali knjigu „Kulturno umjetničko stvaralaštvo u Lukavac Mjestu KUD Rudar 1978-2018.“, autora Medihe Kahrić i mr. Semira Hadžimusića. Izdavač knjige je JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno historijskog naslijeđa TK.


 

Knjiga je predstavljena na štandu koji je KUD Rudar imao na 16. Međunarodnom sajmu turizma i ekologije LIST 2018. Prihod od prodaje knjige je namijenjen za realizaciju aktivnosti  ovih čuvara tradicije i običaja, koje će realizovati  u narednom periodu.

 

Promocija je zakazana za četvrtak, 10. maj 2018. godine u Domu kulture Lukavac Mjesto. Tom prilikom će govoriti autori, te prof. Edhem Muftić, mr. Munib Efendić i  prof. Mirsad Kunić.

 

KUD „Rudar“ je imao i vrlo zapaženu ulogu na proteklom Sajmu LIST 2018. Šopskim igrama i javnim nastupom osvojili su srca posjetitelja ove manifestacije ali i žirija pa su na smotri ansambala izborili  prestižno drugo mjesto, a na Festivalu „Bosanska sofra“ među 600 jela osvojili su treće mjesto za najbolje tradicionalno slano jelo.

 

Pred članovima „Rudar-a“ je radno ljeto jer pripremaju i najavljuju niz nastupa i drugih aktivnosti.

(RTV Lukavac)