Naslovna AKTUELNO Ljepša strana društva: Kampanja „Budi mali svijet“+ VIDEO

Ljepša strana društva: Kampanja „Budi mali svijet“+ VIDEO

Kampanja „Budi mali svijet“ okupila je humane pojedince, udruženja i institucije,  a sve sa ciljem da se izgradi Centar za ranu intervenciju, i tako obezbijede uslovi za rad sa djecom koja imaju određene poteškoće u razvoju.

 

Ugovor, kojim je  MZ Bistarac Donji besplatno ustupila prostorije područne škole za otvaranje Centra,  potpisan je prije godinu dana . Od tada se vode aktivnosti  na uređenju i adaptaciji objekta , što iziskuje značajna  materijalna sredstva.


 

„Projekat je u završnoj fazi i kampanju privodimo kraju. Ostali su još da se završe fini radovi u Centru. Mi se nadamo da će sredinom mjeseca biti okončani, kako bi prešli u nove prostorije i da ćemo imati priliku da djeci pružimo adekvatne i optimalne uslove za rad i tretman“, izjavila je za portal rtvlukavac. ba Amra Fatušić, direktorica Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“.

 

Općina Lukavac i načelnik dr. Edin Delić dali su veliki doprinos realizaciji ovoga projekta. Kako bi se uvjerio u kojoj fazi su radovi, te šta je još potrebno za okončanje projekta u pratnji aktivistica „Malog svijeta“ posjetio je objekat u Bistarcu.

 

„Ako bi smo uključili emociju kao dimenziju,  ja bih istakao ovaj projekat kao jednu od najvažnijih stvari koje su se desile u mom mandatu. Neki moj skromni doprinos je bio ovdje i na to sam iznimno ponosan. Tokom prvih posjeta, kada nisam ni znao šta se radi u „Malom svijetu“ bio sam  oduševljen entuzijazmom i onim što su tamo radili, ali se vidjelo da je prostor tamo nedekvatan. Sa druge strane, prilikom posjete Bistarcu, uočili smo ovaj objekat, koji je bio u pristojnom stanju, istina ni izbliza kao sad. Lokacija je iznimno dobra i povoljna i onda smo došli na ideju da ponudimo to kao opciju, da krenemo sa projektom, a onda će pomagati ko i kako mogne. Sa puno entuzijazma se i krenulo u ovaj projekat, ali je posebno važno da se zahvalimo stanovništvu Bistarca, bez čije podrške se ovo nebi desilo“, rekao je dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

 

Udruženje građana djece s posebnim potrebama “Mali svijet “ Lukavac je formirano u augustu 2010. godine. Bavi se rehabilitacijom djece u autističnom spektru i djece sa drugim komunikacijskim problemima. Trenutno je na tretmanu 86 djece.  Sa njima rade volonteri,  koji su stručnjaci iz različitih defektoloških područja i koji su  certificirani su za rad po specijalnom programu.

 

U akciju su se uključila i brojna privredna društva i građani, te se može govoriti o zajedničkom projektu naše lokalne zajednice, na koji  kao građani možemo  biti ponosni.

 

Svi koji žele pomoći mogu se uključiti u kampanju kroz donacije u novcu, materijalu ili opremi. Pomoći se može i pozivanjem broja 090 291 051 i tako donirati 2 KM.