Naslovna AKTUELNO Uskoro bolji uslovi za kretanje osoba sa invaliditetom + VIDEO

Uskoro bolji uslovi za kretanje osoba sa invaliditetom + VIDEO

U kabinetu načelnika Općine Lukavac  dr. Delić Edina boravili osnovci iz  OŠ Lukavac Grad, koji su željeli  ukazati na probleme koje u ovom gradu pri kretanju imaju osobe sa invaliditetom.

 

„Pristupačnost za osobe sa invaliditetom“ naziv je  teme koju su uočili, analizirali i prezentovali učenici iz sekcije Civitas  u OŠ „Lukavac Grad“, za što su osvojili prvo mjesto na proteklom općinskom takmičenju. Obzirom da se radi o problemu koji u velikoj mjeri može riješiti lokalna zajednica, na svoja zapažanja i prijedloge,  željeli su ukazati i načelniku Općine Lukavac dr. Edinu Deliću.


 

„Oni su naučili da se demokratičnost nekog društva mjeri načinom na koji se većina odnosi prema manjini. Osobe sa invaliditetom čine oko 11 % stanovnika općine Lukavac. Oni ne traže nikakva posebna prava. Svi mi se krećemo bez problema i oni traže da imaju pristupačnost, otklanjanje barijera, da se mogu kretati pješačkim prelazima i trotoarima“, izjavio je za portal rtvlukavac. ba Enes Iljazagić, nastavnik Građanskog obrazovanja. Pozvao je da primjer njihove škole, jedine u TK sa liftom za osobe sa posebnim potrebama, slijede i drugi.

 

Četiri,  od ukupno osam članova  tima,  su na formalan način prezentovali temu, a potom u neformalnom razgovoru postavljali konkretna pitanja načelniku. Posebno su iskazali interes za projekte koji se  odmah mogu  realizovati, a  sa ciljem omogućavanja pristupa osobama sa invaliditetom u važnije javne prostore.

 

„Locirali su nekoliko ključnih oblasti, od parkinga mjesta, pristupa javnim institucijama, pristupa školama, želeći delegirati ovo pitanje nama u Općini. Mi smo u ovoj godini već i planirali niz aktivnosti, tako da smo ukrstili ono što smo mi zamislili i ono što su oni vidjeli kao problem. Moram kazati da su sa par dobrih i korisnih sugestija dopunili naše planove“, rekao je načelnik dr. Edin Delić. Najavio je aktivnosti na pravljenju projekata, tehničkim pripremama i konkretnim radovima na pravljenju pristupa javnim prostorima i izgradnji lifta u zgradi Općine.

 

OŠ „Lukavac Grad“  bila je domaćin općinskog CIVITASOVOG takmičenja  iz Projekta Građanin. Na takmičenju je učestvovalo pet škola. Osnovci iz  OŠ „Lukavac Grad“ su osvojili prvo mjesto i na taj način se plasirali za kantonalno takmičenje. Drugo mjesto podijelile su  OŠ „Puračić“  i  OŠ  „Lukavac Mjesto“,  dok su treće podjelile OŠ „Poljice“  i OŠ  „Gnojnica“.