Naslovna AKTUELNO Loše vijesti iz GIKIL-a stižu svakodnevno

Loše vijesti iz GIKIL-a stižu svakodnevno

U  GIKIL-u traje istraga koju provode inspektori po nalogu Tužilaštva TK. Ova akcija, kako nezvanično saznaje RTV Lukavac traje već neko vrijeme, a obuhvatila je i druge privredne subjekte.

 

Povod za istragu, koja u ovome trenutku obuhvata izuzimanje dokumentacije, jeste kontinuirano zagađenje i učestali ekološki incidenti.


 

Podsjećamo, GIKIL već duži vremenski period radi bez okolinske dozvole, dakle nema zakonsku dozvolu da uopšte provodi proizvodni proces.

 

Povodom ove informacije kontaktirali smo Samiru Hasagić iz GIKIL-ove službe za odnose sa javnošću, koja nam je potvrdila da je istraga u toku, ali da u ovom trenutku za javnost nema više informacija. Očekujemo da će više detalja biti poznato već tokom dana i da njihovo objavljivanje neće ugroziti tok istrage.

 

Prema nepotvrđenim informacijama vrši se i uzimanje uzoraka koji će biti analizirani kako bi se se uz rezultate analiza nastavila dalja istraga, a što je u vezi sa incidentom iz maja kada je veća količina katranske vode iscurila u rijeku Spreču.

 

Osim inspektora i policijskih službenika, na lokalitetu se nalazi i prof.dr. Abdel Đozić sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, koji nam je potvrdio da se u GIKIL-u provodi istraga, te najavio da će odmah po dobijanju prvih saznanja o rezultatima o tome obavijestiti i javnost.

 

Da li je ova istraga, u vrijeme kada se od strane GIKIL-a  kontinuirano kontaminira sredina u kojoj žive Lukavčani, a incidenti dodatno pogoršavaju prilike, najava stavljanja ovoga proizvodnog giganta u zakonske okvire, pokazeće vrijeme.

 

(RTV Lukavac)