Naslovna AKTUELNO Upućen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice OV Lukavac

Upućen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice OV Lukavac

Općinski načelnik dr.sc.Edin Delić uputio je Općinskom vijeću zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća za dan 31.07.2018.godine. Razlog zakazivanja vanredne sjednice je usklađivanje odluka Vijeća i stanja u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Lukavac i JP „RAD“ Lukavac sa zakonom. Pokušaj suspenzije nadležnosti načenika Općine i ignorisanje važećih propisa tokom protekle godine eskalira ovih dana svojevrsnom blokadom u radu Doma zdravlja i JP „Rad“ Lukavac.

 

Nije jasno zbog čega su državni organi reagirali površno ili nikako na dosadašnje zahtjeve općinski vlasti, a posebno je zabrinjavajuće da organi unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nisu nalazili za shodno utvrditi relevantne činjenice i izvršiti svoje uloge u zaštiti zakonitosti. Međutim uporna višemjesečna borba sa paraliziranim pravnim sistemom u BiH polako daje prve rezultate, te smo u kratkom vremenu imali izjašnjenje nadležne zdravsrtvene inspekcije po pitanju Dom zdravlja i Suda po pitanju JP „RAD“ Lukavac.


 

Federalni zdravstveni inspektor je boravio u JZU Dom zdravlja Lukavac ovih dana, i ukazao da je Općinsko vijeće Lukavac smijenilo legalno izabran Upravni odbor i u dva navrata imenovalo članove nezakonitih privremenih upravnih odbora JZU Dom zdravlja Lukavac – bez poštivanja zakonskih propisa.

 

Osim toga utvrđeno je i da je vršilac dužnosti direktora Mirsad Jaraković imenovan za direktora bez saglasnosti Općinskog načelnika, što je propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Dakle, došlo je kršenja zakona u svim segmentima imenovanja organa upravljanja i rukovođenja. Registracijski Sud u Tuzli je odbio zahtjev JP „RAD“ za upis vršioca dužnosti nelegalno imenovanog direktora Nehrudina Osmića, kao i nezakonitih promjena u osnivačkim aktima.

 

Situacija je trenutno takva da je direktor navedenog preduzeća uzurpirao isto, da je preduzeće blokirano, da se radnici ne mogu liječiti zbog neuplaćenog zdravstvenog osiguranja i da se plate isplaćuju kome proizvoljno sa ovjerama dokumenata od strane lica kojim je istekao mandat. Općinski načelnik i nadležne općinske službe već drugu godinu ukazuju na nepravilnosti u radu Općinskog vijeća, JP „RAD“, imenovanja članova Upravnih odbora i direktora JZU Dom zdravlja Lukavac.

 

Ignoriranje je na posljednje dvije održane sjednice otišlo toliko daleko da se pokušavalo protivno Poslovniku i zakonu na Vijeću izglasati odluke koje nisu niti postojale u prijedlogu i koje bi bile dalje srljanje u nezakonitost. Javnost posebno želimo upoznati sa činjenicom da prolazi mjesec julu bez sjednica Općinskog vijeća, a da od dramatičnih sjednica na kojim su izglasavane „fantomske odluke“ nije bilo niti pokušaja sazivanja sjednice od strane Kolegija ili predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

 

Ovim se polako ulazi u period godišnjih odmora i još će teže biti očekivati ozbiljan rad Općinskog vijeća u ovom periodu. Osim toga bliži se i početak sezone grijanja, a JP „RAD“ svojim dugovanjima dovodi u pitanje ispunjenje ove vitalne funkcije u Lukavcu.

 

Na temelju navedenog općinski načelnik Edin Delić je danas uputio Općinskom vijeću Lukavac zahtjev za hitno održavanje vanredne sjednice i prema Vijeću uputio izmjene odluka, kako bi se status JP „RAD“ i Doma zdravlja Lukavac uveo u zakonske okvire i stvorili uslovi za njihovo normalno funkcioniranje.

 

Građani s pravom očekuju od vijećnika u Općinskom vijeću da ova pitanja shvate kao krajnje ozbiljna i da se prema istim odnose odgovorno.