Naslovna AKTUELNO Lukavac dobija vozilo za potrebe Civilne zaštite

Lukavac dobija vozilo za potrebe Civilne zaštite

Danas će u Sarajevu biti izvršena primopredaja dva terenska vozila civilnim zaštitama Lukavca i Zvornika, kao i predstavljanje prvog izvještaja Procjene kapaciteta za odgovor na katastrofe i Mape puta za BiH.

 

U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih par mjeseci vršeno je prikupljanje podataka o postojećim ljudskim i tehničkim kapacitetima koji su na raspolaganju u trenutnim tipovima operativnih jedinica i službi za odgovor u BiH. 

U Mapi puta su utvrđeni nedostatci u odnosu na opšte potrebe operacija odgovora na katastrofe u skladu sa međunarodnim standardima te identificirane potrebe za razvoja kapaciteta.

 

IDRM projekt se realizuje u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom civilne zaštite, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Odjelom za javnu sigurnost Brčko Distrikta, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama.

 

Ceremoniji će prisustvovati načelnik Općine Lukavac Edin Delić sa saradnicima.

 

(RTV Lukavac)