Naslovna AKTUELNO Lukavac u maju postaje turističko, poslovno i kulturno središte regije (VIDEO)

Lukavac u maju postaje turističko, poslovno i kulturno središte regije (VIDEO)Uz pomoć  Općine  Lukavac  i  Turističke  zajednice TK, kao i  podršku resornog ministarstva i kompletne Vlade TK, Lukavac će u periodu od 9. do 11. maja 2019. godine biti domaćin jedne od najznačajnijih sajamskih manifestacija u našoj zemlji, a to je 17. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST.

 

Pripreme za ovu značajnu sajamsku manifestaciju teku planiranom dinamikom, već se započelo sa montažom hale koja će služiti kao zatvoreni izložbeni prostor i sve aktivnosti trebale bi biti okončane uskoro. Prostor  kulturnog  i  sportsko-rekreacionog  središta  grada  Lukavca i ove godine bit će sjedište svih sajamskih zbivanja i to na oko 2.500 m2   zatvorenog izložbenog  prostora,  te  na  oko  2.000  m2  otvorenog  izložbenog  prostora.

 

Prema riječima direktora Izeta Nuhanovića, Sajam LIST jedan je od rijetkih specijaliziranih sajmova u BiH i da Općina lukavac može biti ponosna što ima jednu ovakvu tradicionalnu manifestaciju.

 

Iz organizacionog odbora navode  da je ovo prilika da domaći izlagači predstave turističke potencijale naše zemlje, autohtonu bosansku kuhinju i brojne znamenitosti ovoga kraja i države. Izlagači i drugi dragi gosti iz inostranstva će pokazati dio svojih kultura i prirodnih bogatstava, te na Sajmu razmijeniti iskustva i saznanja koja će doprinijeti razvoju turizma uopće, a to ima višestruki značaj za sve nas.

 

Nuhanović je izrazio zadovoljstvo što broj izlagača i drugih učesnika raste iz godine u godinu, a i broj posjetilaca redovno obara rekorde. To je motiv za kontinuiran rad na poboljšanju ponude, posebno kada su u pitanju prateći stručni, kulturni, sportski i zabavni sadržaji.

 

“Tokom tri dana planirali smo realizovati dvadesetak manifestacija, a osim stručnih skupova i poslovnih susreta, izdvojio bih i neke od masovnijih kao što su:  Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola „Oni dolaze“, Festival hrane i pića „Bosanska sofra“, Finalni izbor „Miss mature 2019“, Sajamsku biciklijadu, Novinarsku kotlićijadu i koncert najveće zvijezde narodne muzike u regiji“, kaže Nuhanović

 

Jedna od novina koja će zasigurno privući pažnju je realizacija projekta „Golfom kroz region“, koji vodi Turistička organizacija opštine Žabalj, u saradnji sa Golf klub  Centrom iz Žablja, a koji se realizuje u gradovima regiona: Tivat, Herceg Novi, Zagreb, Lukavac –Tuzla, Ljubljana, Temišvar, Mostar, Banja Luka i Osijek. Kroz demonstativne časove golfa koji će biti davani u sklopu ovog projekta, a u vrijeme održavanja Sajma LIST u Lukavcu, svi zainteresovani moći će po prvi put da se oprobaju u ovom sportu, uz zabavu i opušteno druženje.

 

Ovogodišnji prijatelji manifestacije su Privredna komora FBiH, Turistička organizacija Ulcinj ( Crna Gora) i Turistička organizacija Žabalj ( Srbija – Vojvodina).

 

 

Ulaz na Sajam i sve prateće sadržaje je besplatan.

 

 

Više informacija o pripremama i onome što nas očekuje u Lukavcu u periodu od 9. do 11.maja saznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)