Naslovna AKTUELNO Lukavačka biblioteka započela realizaciju niza projekata

Lukavačka biblioteka započela realizaciju niza projekata

Protekla, 2018. godina za JU Biblioteka Lukavac bila je veoma uspješna. Finalne račune još uvijek svode ali kao i predhodnih godina smatraju da će biti pozitivan. Uz novo rukovodstvo koje je imenovano polovinom prošle godine krenulo se u realizaciju niza projekata koji su više nego uspješno realizovani.

 

Započeti tempo Biblioteka će nastaviti i u 2019. godini. Svi memorijali bit će organizovani na poseban način koji će Lukavac u pogledu kulture staviti u žižu javnosti. Obnovit će se saradnja i sa grupom Lucido, a obzirom da su od nedavno i dio COBI sistema, na što su posebno ponosni u ovoj, publika će kroz informatizaciju ove Ustanove uživati u nizu prednosti koji će pratiti ovaj proces. 

Pored dobre saradnje na lokalnom nivou koui bilježe sa svim javnim ustanovama, vjerskim zajednicama kao i obrazovnim ustanovama, iz lukavačke biblioteke  najavljuju i internacionalnu saradnju koja će u naš grad dovesti i umjetnike iz Makedonije.

 

Kako bi se približila čitalačkoj publici JU Biblioteka Lukavac otišla je korak dalje te je kroz projekat „Oktobar s knjigom“,  nastojala kod publike probuditi čitalačke navike. Najteži zadatak u svemu tome bio je privući najmlađe čitaoce i kod njih razviti ljubav prema pisanoj riječi.

 

Nizom akcija, promocijama, druženjem sa piscima ova Ustanova, uspjela je privući nove članove a pažnje vrijedan projekat bio je i besplatna dodjela članskih kartica. Ovaj trend kažu da će nastojati zadržati i dalje.

 

Biblioteka trenutno raspolaže sa fondom od 50 hiljada naslova. Ogromnu zahvalnost kako kažu duguju građanima koji često sami doniraju knjige, što je od velikog značaja za ovu ustanovu. Veliku pomoć dobili su i od općinske vlasti čime je u zadnje vrijeme značajno obnovljen lektirski fond.

 

Pored brojnih projekata koji su realizovali Biblioteka trenutno provodi i projekat rekonstrukcije i uređenja enterijera. Već je oko 70 posto poslova  završeno što će ovoj ustanovi pružiti još veće šanse za unapređenje rada i realizaciju novih ideja.

 

Iz JU Javnna biblioteke Lukavac sa svih šest uposlenih  kazali  su da će se u budućem periodu posebno bazirati na rad sa najmlađim, za koje se i uređuje poseban kutak u ovoj ustanovi.

 

Kako bi promovisali domaće književnike i pjesnike i podržali njihov rad i ove godine bit će  objavljen Javni konkurs za izbor najbolje priče. Iskorak u ovoj godini prema svojoj publici napravili su i izradom web stranice koja bi uskoro trebala biti u funkciji, povratnu informaciju od publike za sada ostvaruju putem službene fb stranice, koja im je  korektiv za buduće djelovanje i realizaciju želja njihovih čitalaca.