Naslovna AKTUELNO Na području Općine Lukavac 13 kvadratnih kilometara rizične površine

Na području Općine Lukavac 13 kvadratnih kilometara rizične površine

Iako je tokom protekle godine uništeno blizu 7.000 komada minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK još uvijek se kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m² ili gotovo 3 posto ukupne površine.

 

Prema informaciji o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini, primjenom nove metode deminiranja stvorena je mogućnost znatnog ubrzavanja procesa deminiranja i „oslobađanja” velikih površina od mina i NUS-a.

 

Deminirana je površina od 1.886.341 m²

 

Iako je tokom protekle godine uništeno blizu 7.000 komada minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK još uvijek se kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m² ili gotovo 3 posto ukupne površine. Na području Općine Lukavac ostalo je još 13 kvadratnih kilometara rizične površine.

 

Prilikom odabira i utvrđivanja prioriteta deminiranja prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju kao i deminiranju infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina.