Naslovna AKTUELNO Lukavački ronioci u Bijeljini izveli vježbu spašavanja pod vodom + VIDEO

Lukavački ronioci u Bijeljini izveli vježbu spašavanja pod vodom + VIDEO

Ronioci iz Lukavca učestvovali su u pokaznoj vježbi, koja je upriličena na lokalitetu Eko-centar „Jezera“ u Bijeljini.

 

Organizator vježbe jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom bio je Ronilački klub “Nautilus”, uz pomoć i sponzorstvo Panevropskog univerziteta “Aperion”.


 

U ime Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca učestvovao je iskusni tim ronilaca, koji je prepoznat od strane organizatora,  te  pozvan da učestvuje u vježbi demonstrirajući spašavanje unesrećenog ronioca ispod vode.

 

„Članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca dobrovoljno učestvuju u akcijama spašavanja na vodi i pod vodom, i to je humana strana ovog poziva. Bez obzira na lošu opremljenost, upornost i iskustvo koje imamo svakako nas izdvaja od većine ronilačkih klubova u BiH. Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatoru na pozivu, uložen je maksimalan trud da vježba protekne bez problema i da prikaz situacija spašavanja bude što realističniji. Sagledavajući uočene propuste,  ali i dobre primjere korištenja tehnika spašavanja, poboljšat će se učinak spasilaca na terenu kada to bude potrebno“, rekao je Bilal Šarić, predsjednik UO Eko-ronilačke grupe invalida.

 

Vježbu spašavanja ispod vode izveo i je i tim specijalne policije MUP-a TK, dok su ostali učesnici demonstrirali spašavanje na vodi.

 

Predočene su i prednosti korištenja dronova u slučajevima pronalaženja i spašavanja.

Prema riječima organizatora ove manifestacije Milenka Ćirkovića, pokazano je koliko je važno da ekipe sarađuju na samom terenu.

 

„Niko sam ne može biti jak. U tome je poenta vježbe – solidarnost, da pomognu svi koji mogu i imaju kapacitete za to“, rekao je Milenko Ćirković.
(RTV Lukavac)