Naslovna AKTUELNO Lukavački ugostitelji traže produženje radnog vremena+VIDEO

Lukavački ugostitelji traže produženje radnog vremena+VIDEO

Vlasnici 11 ugostiteljskih objekata u Lukavcu podnijeli su inicijativu za izmjenu Odluke o radnom vremenu u oblasti trgovine i ugostiteljstva na području općine Lukavac i Odluke o javnom redu i miru općine Lukavac.

 

Inicijativom, koju su uputili Općinskom vijeću Lukavac,  su sugerirali izmjene koje bi se odnosile na promjenu radnog vremena ugostiteljskih objekata i produženje, posebno tokom perioda ljeta do 1,00 sati iza ponoći.


 

„Predlažemo i da radno vrijeme u vrijeme vjerskih praznika i državnih praznika, bez obzira da li praznik pada u ljetnjem ili zimskom periodu, može biti od 6,00 do 1,00 sati. Potrebno je napomenuti da, prema odluci koja je trenutno na snazi, ugostiteljski objekti mogu utvrditi svoje radno vrijeme u periodu od 6,00 do 23,00 sati, bez obzira da li je zimski ili ljetnji period. Inicijativa se podnosi zbog toga što je grad već u 22,00 sata pust, omladina odlazi u okolne gradove, ugostitelji u 23,00 moraju zatvarati objekte, jer u protivnom policija interveniše i često kažnjava za kršenje javnog reda i mira“, stoji u inicijativi ugostitelja.

 

Ugostitelji su podsjetili da je u susjednim općinama, poput Tuzle i Gračanice, radno vrijeme osjetno duže nego u Lukavcu, te da su specifičnije tretirani pojedini događaji i određeni segmenti ugostiteljstva.

 

Nakon što su sa inicijativom upoznati vijećnici, upućena je u proceduru resornoj službi u Općini Lukavac za davanje mišljenja i prijedloga odluke, koja će se ponovo naći pred vijećnicima Općinskog vijeća Lukavac.

 

(RTV Lukavac)