Naslovna AKTUELNO Lukavčani od jučer ponovo imaju sedmičnu pijacu (VIDEO)

Lukavčani od jučer ponovo imaju sedmičnu pijacu (VIDEO)


U Lukavcu je u ponedjeljak, 25. novembra ponovo održana sedmična pijaca i to sedam sedmica nakon što je izdata zabrana Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK za njenu organizaciju i održavanje.

 

Na državni praznik BiH štandovi su ponovo bili izloženi na istoj lokaciji, a poziv kupcima nekoliko dana ranije uputilo je Udruženje pijačara Lukavac.

 

Ovu informaciju sa radošću su dočekali i prodavači i kupci, koji su sa nestrpljenjem očekivali što skoriji ponovni rad pijace, koja u doba sveopšte besparice i sve većih cijena, prestavlja najpogodniji način trgovanja za šire mase.

 

U ove kategorije najviše se ubrajaju penzioneri, ali i sve veći broj socijalnih slojeva kojima  je nabavka osnovnih životnih namirnica u trgovačkim centrima luksuz u odnosu na skromne budžete sa kojima jedva izlaze na kraj. Stoga je pijaca mjesto gdje se lagodnije mogu snadbjeti i za manje novca podmiriti svoje potrebe, što u protekla skoro dva mjeseca nije bio slučaj.

 

Podsjetimo pijaca u Lukavcu sa radom je prestala početkom oktobra. Razlog tome je zabrana održavanja, što je naložila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove rješenjem od 1. oktobra ove godine, a kojim je privremeno  zabranjeno J.P. ”RAD” d.o.o. Lukavac obavljanje djelatnosti pružanja trgovačke usluge tržnice – pijace, do ispunjavanja zakonom propisanih uslova za obavljanje ove djelatnosti.

 

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini stupile su na snagu i nove obaveze i prava,  kako za trgovce, tako i za organizatore pijaca. Shodno tome Uprava za inspekcije TK ima zakonsku obavezu da izvrši kontrolu poslovanja pijačnih organizatora i trgovaca pojedinaca na području TK, te je u redovnoj kontroli, utvrdila nepravilnosti, a nadložnom preduzeću naložila da ih ispravi, do tada izdali su zabranu održavanja pijace.

 

Na pomenuto rješenje, JP “RAD” Lukavac, kako smo nezvanično saznali, uložilo je žalbu, a do službenih informacija po kojem osnovu su se stekli uslovi za ponovno održavanje pijace i njenu organizaciju nismo mogli doći.

 

Na službenoj stranici, a niti preko saopštenja iz JP “RAD” Lukavac nisu se oglasili o ponovnom pokretanju pijace, dok je obavještenje javnosti uputilo Udruženje pijačara.

 

Informaciju smo pokušali dobiti i iz nadležne Službe za komunalne poslove Općine Lukavac, gdje su nam kazali da nisu zaprimili niti jedan službeni akt vezano za održavanje pijace.

 

 

Iz Udruženja pijačara Lukavac najavili su da će se pijaca održavati i u narednom periodu na istom lokalitetu.

 

 

Pogledajte video prilog Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)