Naslovna AKTUELNO Manifestacija posvećena Avdi Mujkiću okupila veliki broj umjetnika + VIDEO

Manifestacija posvećena Avdi Mujkiću okupila veliki broj umjetnika + VIDEO

Manifestacija 27. Pjesnički memorijal „Avdo Mujkić“, održana je u Puračiću i Lukavcu. Privukla je nekoliko desetina učesnika i posjetilaca iz  Lukavca, ali i drugih gradova BiH.

 

Kao i prethodnih godina,  cjelodnevni program započeo je na mezarju Ljuštak u Puračiću, gdje je položeno cvijeće, čitani stihovi koje je napisao Avdo Mujkić i koje su drugi napisali o njemu, te molitvom i minutom ćutanja odata počast njegovoj pjesničkoj duši.


 

U galerijskom prostoru 27. Pjesnički memorijal „Avdo Mujkić“,  u ime pokrovitelja Općine Lukavac,  otvorenim je proglasila Aida Kavazović.

 

Prisutni su imali priliku da prisustvuju otvaranju izložbe  fotografija Samira Zahirovića, o kojoj je, osim autora, govorio i jedan od najvećih autoriteta u svijetu fotografije u BiH Ozren Božanović. Izložba „Pogledi“ sastoji se od 42 autorska djela, od kojih su neka višestruko nagrađivana.

 

U zavičajnoj sobi, koja je jedan od novijih projekata Javne biblioteke Lukavac, bilo je govora o načinima  prikupljanja i očuvanja eksponata, o čemu je govorila predsjednica sekcije kućne radinosti Osmana Jusufović. Moderatorica manifestacija Jasminka Memić govorila je o jednoj od osoba koje su najzaslužnije za održavanje te postavke, a to je doskorašnja direktorica Nihada Fajić, koja je nedavno iznenada preminula.

 

Tematski dio manifestacije bio je posvećen životu i radu Avde Mujkića, pjesnika i novinara, koji je iznenada preminuo 1991. godine. O njemu su govorili prof. dr. Edhem Muftić i prof. dr. Mirsad Kunić. Avdine stihove recitovali su učenici Elektro- mašinske škole Lukavac i unuk Namik Bičakčić.

 

Ovom prilikom upriličeno je predstavljanje knjige „Cesta za nigdje“, autorice Minele Moranjkić Ćosić. Osim nje, prisutnima su se obratili i recezenti Mehmed Pargan i Miladin Berić.

 

Kraj manifestacije bio je prilika da se predstavi mladi autor iz Lukavca  Amir Velagić i njegova knjiga poezije. Autor, recezenti Mihad Sakić i Nihad Mešić River, te prijatelji,  među kojima je i Branislav Lukić Luka iz Umjetničke grupe „Lucido“, govorili su o knjizi „Vrijeme hrabrih“, ali i o značaju afirmisanja mladih umjetnika.

 

V.d. direktorica JU Javna biblioteka Lukavac Enisa Suljić, koja je organizator kompletnog događaja, prijateljima i učesnicima uručila je zahvalnice za doprinos u realizaciji svih aktivnosti.

 

(RTV Lukavac)