Naslovna AKTUELNO Maraton “Stazama bosanskih kraljeva” krenuo iz Lukavca

Maraton “Stazama bosanskih kraljeva” krenuo iz Lukavca

Jubilarni 10. Biciklistički maraton “Stazama bosanskih kraljeva”, kojeg organizuje NVO “Bike Tour” Lukavac počeo je jutros. 30-tak rekreativaca krenulo je u 5 sati iz Lukavca, a u narednih šest dana biciklisti će preći preko 200 km u jednom pravcu.

 

“Naš maraton ide rutama Drvar – Martin brod – Kulen Vakuf – Štrbački Buk – Bihać – Bosanska Krupa, a onda slijedi povratak u Lukavac. Učestvuje ekipa od 30 ljudi. Ne očekujemo od učesnika neku veliku fizičku spremu, jer je maraton rekreativnog karaktera, a dnevna tura je nekih 40-tak km”, izjavio je za portal Bike.ba Nedim Zejnilović, predsjednik NVO “Bike Tour” Lukavac i organizator maratona “Stazama bosanskih kraljeva”.


 

“Ovaj maraton za cilj ima prezentaciju turističkih potencijala, prirodnih ljepota i kulturoloških znamenitosti BiH kroz razvoj rekreativnog turističkog biciklizma. U ovih devet godina koliko trajemo, obišli smo preko 30 općina u BiH. Ovaj jubilarni, 10. maraton voziće se na Uni, a naš partner je 46. Internacionalna Una regata, tako da smo spojili biciklizam i rafting kao komponente akcionog turizma”, dodao je Zejnilović.

 

Naš sagovornik ističe kako sve bicikliste očekuje zahtjevan maraton, koji će imati jednu posebnu rutu.

 

“Radi se o ruti od Drvara do Martin Broda koja se rijetko vozi biciklima. Dakle, idete isključivo makadamskim i šumskim putevima, a to je nešto što ljubiteljima prirode, adrenalina i akcionog turizma prredstavlja fantastičan izazov”, otkrio nam je Zejnilović.

 

10. Biciklistički maraton “Stazama bosanskih kraljeva” traje sve do 29. jula ove godine.

Bike.ba/RTV Lukavac