Naslovna AKTUELNO Ističe rok za registraciju glasača iz inostranstva

Ističe rok za registraciju glasača iz inostranstva

Za državljane Bosne i Hercegovine sa pravom glasa, koji se nalaze izvan BiH, u toku je registracija za glasanje iz inostranstva na Općim izborima 2018. u BiH.

 

Izbori  će biti održani u nedjelju,  7. oktobra 2018.  a registracija glasača iz dijaspore traje do 24. jula ove godine do 24,00 sati.

 

Uz sitne promjene u načinu prijave, CIK je ponovo podsjetio bh. građane iz dijaspore  da je važno uraditi sve potrebno da bi se na vrijeme registrovali da glasaju.Podsjećaju da su birači koji žele da ostvare svoje pravo da glasaju zakonski dužni podnijeti prijavu.

 

“Glasovi građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva nerijetko doprinose većoj zastupljenosti brojno manjinskih naroda u predstavničkim tijelima, te tu mislim na oba bh. entiteta. Oni doprinose većoj zastupljenosti i interesa povratnika, te usmjeravaju političke predstavnike da vode više računa o specifičnim potrebama dijaspore, izbjeglih i raseljenih osoba”, rekao je federalni ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić.

 

Čini se ipak da interesovanje Bosanaca i Hercegovaca za izborne procese u BiH nije tako veliko kako bi željeli politički subjekti koji su registrirani za učešće na izborima. Primjer je Lukavac, gdje je na proteklim izborima bilo registrovano samo 128 osoba u inostranstvu koje su iskazale želju da iskoriste svoje pravo glasa.

 

Vodič za prijavu možete preuzeti ovdje