Naslovna AKTUELNO Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna


Generalna skupština UN-a je svojom rezolucijom 2015. godine proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu kako bi podigla svijest o potrebi okončanja tog vida nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama širom svijeta i prepoznala posvećenost u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

 

U tom cilju Udruženje žrtava rata Foča 92-95 čije članstvo većinom čine žene žrtve tog nasilja obilježit će danas taj dan ispred zloglasnih logora za žene u Miljevini i Foči. Prema planiranom protokolu članice Udruženja položit će cvijeće i odati počast zlostavljanim i ubijenim djevojčicama, djevojkama i ženama ispred zloglasne “Karamanove kuće” u Miljevini u 12.00 sati a sat kasnije ispred sportske dvorane “Partizan” u Foči.

 

Prisutnima će se tom prilikom obratiti Halida Konjo Uzunović, predsjednica UŽR Foča 92-95, zatim Staša Zajović uime Žena u crnom, Sezen Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica UNDP-ija u BiH i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, saopćeno je iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95.