Naslovna Istaknuto Memorijalni centar Srebrenica obilježava 18. godišnjicu od zvaničnog otvaranja

Memorijalni centar Srebrenica obilježava 18. godišnjicu od zvaničnog otvaranja


  1. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalng centra Srebrenica bit će obilježena svečanim programom koji će biti upriličen u ponedjeljak 20. septembra od 11:00 sati.

 

 

Na svečani program obilježavanja pozvane su brojne zvanice a u sklopu istog predviđeno je i obraćanje predsjedavajućeg UO Memorijalnog centra Srebrenica, Ševketa Hafizovića, direktora Memorijalnog centra, dr. Emira Suljagića,  kustosa Centra, Azira Osmanovića kao i drugih članova komisije i Organizacionog odbora.

 

 

U sklopu programa planirano je i  otvaranje izložbe Memorijalnog centra Srebrenica pod nazivom „KORACIMA ONIH KOJI (NI)SU PREŠLI“ koje će biti upriličeno u prostoru bivše fabrike akumulatora.

 

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a.

 

Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Kroz izložbu su na jedan poseban način prikazane patnje i borba za život onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Ovo je prvi put da se na jedan ovakav način i sa ovoliko materijala prikazuje put nemoćnih ljudi u želji da prežive i domognu se slobodne teritorije.

 

Izložba je finansijski najvećim dijelom podržana od strane ambasade Velike Britanije u BiH u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost”.