Naslovna Istaknuto Meteorolozi objavili prognozu za aktuelnu sedmicu

Meteorolozi objavili prognozu za aktuelnu sedmicu

Utorak, 10. mart 2020. će proticati u znaku umjereno do pretežno oblačnog vremena. Na jugu Hercegovine zadržat će se vedro vrijeme. Slabe kiše, gotovo neznatne, bit će prijepodne na sjeverozapadu Bosne, te djelimično u centralnim i istočnim područjima, s tim da se na nadmorskim visinama iznad 900 metara prognozira vrlo slabi snijeg. U drugom dijelu dana povremene vrlo slabe padavine prognoziraju se uglavnom u istočnim područjima Bosne. Na sjeverozapadu Bosne u kasno poslijepodne djelimično razvedravanje i kraći, povremeni sunčani intervali. Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. U večernjim satima smjer mijenja na jugo. Jutarnja temperatura od -3 do 4 ºC, na jugu Hercegovine od 5 do 10 ºC. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 6 u centralnim područjima do 12 ºC na sjeveru Bosne, na jugu Hercegovine do 16 ºC.

 

Srijeda, 11. mart 2020. u prijepodnevnim satima u većem dijelu zemlje prolazno povećana oblačnost. Sredinom dana razvedravanje i sunčanije u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 1 do 7, na jugu Hercegovine do 10 ºC. Tokom dana usljed izraženijeg dotoka toplote po visini, najviše vrijednosti dnevnih temperatura su osjetno veće u odnosu na protekle dane te se kreću od 14 do 20 ºC.


 

Četvrtak, 12. mart 2020. u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Ujutro po kotlinama mjestimično može biti kratkotrajne magle ili niske oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na jugu Hercegovine do 12 ºC. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 23, na jugu i sjeveru zemlje do 25 ºC.

 

Petak, 13. mart 2020. prijepodne u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Poslijepodne postepeni porast oblačnosti zahvata sjevernu i sjeverozapadnu Bosnu, a do kraja dana i ostala područja Bosne. U noći očekuje se kiša. Vjetar slab do umjeren, južni. Poslijepodne na sjeveru Bosne vjetar okreće smjer na sjeverni. Pri prelasku fronte u frontalnoj zoni prolazno pojačan vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12 ºC. Najviša vrijednost temperature zraka uglavnom od 15 na krajnjem sjeveru Bosne, do 24 ºC na istoku Bosne i jugu Hercegovine.

 

Prvog dana vikenda uz znatno niže vrijednosti temperature zraka.

 

 

(RTV Lukavac)