Naslovna AKTUELNO Ministarstvo obrazovanja TK napravilo lošu procjenu broja budućih srednjoškolaca

Ministarstvo obrazovanja TK napravilo lošu procjenu broja budućih srednjoškolaca4.254 Maturanta osnovnih škola u TK na raspolaganju je za upis imalo ukupno 6.041 mjesta i to 1.025 u gimnazijama, 2.700 u tehničkim školama, 2.074 u stručnim, 75 u umjetničkim, 100 u vjerskim i 16 u specijalnim školama. No, iako su škole imale ambiciozne planove, pokazalo se da je plan upisa predvidio skoro 2.000 učenika više nego ih je završilo osnovne škole.

 

Prema preliminarnim rezultatima Ministarstva obrazovanja TK u prvom roku upisano je 2.324 učenika. Najmanji interes učenici su pokazali za upis u stručne škole i za neke od tehničkih škola usmjerenih na poljoprivredu, te hemijsku i tehničku školu.

 

„Polovičan upis učenika u prvi razred srednjih škola imaju mašinske škole, Građevinsko-geodetska škola u Tuzli i neke stručne škole. Najveći interes je bio za zanimanje frizer i automehaničar što se tiče stručnih škola, a kao i prethodnih godina ostala stručna zvanja i zanimanja su ostala nepopunjena“, izjavio je Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u resornom ministarstvu.

 

Jako slab odziv učenika u prvom upisu imale su i ekonomske škole, a dosta mjesta ostalo je i u gimnazijama.

 

Očekivano, najveći interes i ove godine vlada za medicinske škole. U prvom upisnom roku upisano je 247 učenika od prijavljenih 364, a najviše ih se željelo upisati na stručno zvanje medicinska sestra – tehničar, opći smjer.

 

Na opće iznenađenje ove godine i u Medicinskoj školi ostalo je upražnjenih mjesta. Slobodnih mjesta ima u smjerovima: Farmaceutski tehničar, Ginekološko- akušerski tehničar i Stomatološki tehničar, što je ukupno 29 slobodnih mjesta. Ostale medicinske škole na području kantona uglavnom su popunjene na prvom upisnom roku, a nešto slobodnih mjesta ostalo je tek u medicinskim školama u Čeliću i Kalesiji.

 

Pored medicinskih škola, veliki interes učenika vlada za elektrotehničke škole, a posebno za smjer Tehničar računarstva, javnosti poznat kao tehničar za IT sektor, koji zapravo obučava učenike da postanu arhitekte na kompjuteru.

 

Za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona u školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta bit će organizovan i treći upisni rok, a datum će biti preciziran nakon okončanja popravnih ispita.

 

(RTV Lukavac)