Naslovna AKTUELNO Ministrica Čolić intenzivirala napore za unaprijeđenje zdravstva u TK (VIDEO)

Ministrica Čolić intenzivirala napore za unaprijeđenje zdravstva u TK (VIDEO)Neformalna grupa Tuzlaka početkom ove godine pokrenula je akciju kako bi se djeci koja trebaju liječenje u inozemstvu osigurala novčana sredstva iz budžeta. Ova akcija u određenoj mjeri je već dala rezultate, s obzirom na to da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona donio odluku kojom se pacijentima do 18 godina može odobriti finansijska pomoć u iznosu do 50.000 KM.

 

Ova akcija, pokrenuta zbog činjenice da u BiH postoji sve više humanitarnih aktivnosti s ciljem prikupljanja novčane pomoći za liječenje najmlađih građana, ogledala se u potpisivanju peticije, a njome se želio promijeniti model finansiranja teško oboljelih.

 

Ovu odluku je donio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a koja ima uporište u Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH koje je članom 41. propisalo da osigurana osoba ima pravo na liječenje u inozemstvu pod uslovima i na način utvrđen posebnim propisima, ako je u pitanju oboljenje koje se ne može uspješno liječiti u Federaciji BiH, a u zemlji u kojoj se osiguranik upućuje postoji mogućnost za to.

 

Još jedna važna odluka, odnosno projekat, su podržani ovih dana od strane ZZO TK i Ministarstva zdravstva TK. Nakon što se krajem augusta okonča javni poziv, priliku za prvo zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu će imati 75 mladih ljekara. Za to je predviđeno nešto manje od 2,5 miliona KM u zdravstvenom fondu, navodi nadležna kantonalna ministrica Dajana Čolić. Zadovoljna je i interesom koje su pokazale javne, ali i privatne zdravstvene ustanove da na prvi posao prime liječnike.

 

Javni poziv zdravstvenim ustanovama da putem programa Vlade TK angažiraju mlade liječnike i liječnice, a kako bi isti odradili pripravnički staž, produžen je sa 30. juna na 31. august ove godine.

 

 

Ministrica Čolić pohvaljuje interes javnih zdravstvenih ustanova iz Tuzlanskog kantona koje su spremne primiti liječnike na njihov prvi rad. Kako navodi, dosta je i privatnih zdravstvenih ustanova koje su pokazale zanimanje za zapošljavanje mladih kadrova. Ovo je jedan od načina da se motivišu mladi ljekari da ostanu u BiH i da ne odlaze u druge zemlje, a sa druge strane i ulaganje države u obrazovanje i edukaciju ljekara počinje imati svoj smisao sa njihovim zapošljavanjem.

 

Preporučujemo video prilog Midhata Sarajlića.

 

(RTV Lukavac)