Naslovna AKTUELNO Ministrica Đapo: problem GIKIL-a težak, kompleksan i izazovan, ali nije nerješiv +...

Ministrica Đapo: problem GIKIL-a težak, kompleksan i izazovan, ali nije nerješiv + VIDEO

Problemi sa GIKIL-om ne jenjavaju. Aktuelni su pregovori na relaciji uprava-sindikat i viši nivoi vlasti,  a sve kako bi se pronašao najbolji način za prevazilaženje trenutne krize.

 

Sastanku sa  federalnom ministricom okoliša dr. Editom Đapo, premijerom TK Jakubom Suljkanovićem i ministrima, direktorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisom Ajdinovićem, koji je održan u Sarajevu, pridružio se i premijer Federacije BiH  Fadil Novalić.

 

Ministrica Đapo stava je da je problem u kompaniji  “Global Ispat Koksna Industrija” d. o. o. Lukavac (GIKIL)  težak, kompleksan i izazovan, ali nije nerješiv.

 

„Ja sam alarmirala sve nivoe vlasti jer mislim da je ovo problem koji je dosta težak, kompleksan i izazovan. Međutim, nije nerješiv. Potrebno je da se uključe dva premijera i resorni ministri kako bi se iznašlo rješenje. Kao što znate moja nadležnost je zaštita okoliša i zdravlja ljudi, ali kada posmatramo GIKIL sa oko 1.000 zaposlenih to je problem za društvenu zajednicu, pogotovo lokalnu zajednicu, za te ljude, naše ljude koji su još u ratu čuvali svoja radna mjesta i cijeli radni vijek proveli u toj industriji. Tako da je razumljivo da postoji strah i kod promjene radnoga mjesta, a pogotovo od njegovog gubitka. Sindikat se bori za radna mjesta ali smo vidjeli i da uprava GIKIL-a je krajnje neozbiljna, da nepoštuju zakone ove zemlje, a kao što znate 49% je vlasnik Vlada TK, tako da se oni moraju aktivno uključiti u rješavanje ovoga problema. Postavlja se i pitanje šta su do sada radile Vlade TK od 2003. godine do danas, jesu li ikada razmatrali te izvještaje, znaju li da radnici rade u najprimitivnijim uslovima bez zaštitne opreme i slično“, rekla je ministrica Đapo. Predložila je i konkretne korake koje trebaju poduzeti svi akteri, posebno odgovorne osobe  iz Vlade TK,  jer stanovnici TK ne smiju biti taoci neodgovornih pojedinaca i politika.„Sa druge strane imamo pola miliona stanovnika TK koji se bore za svoja prava na čistu životnu sredinu i koji su zabrinuti za svoje zdravlje“, poručila je ministrica Đapo.

 

Kao suvlasnik  Vlada TK je  je sve ove godine inertno posmatrala lošu privatizaciju u ovoj kompaniji,  bez dogovorenih investicija i ulaganja, što su najviše osjetili radnici koji su radili u najprimitivnijim uslovima. Problem zatvaranja ove kompanije su i nagomilani dugovi koji bi kantonalnim vlastima stvorili više problema nego 1000 otpuštenih radnika, a osim njih posljedice zatvaranja GIKIL-a osjetili bi i građani Lukavca kojeg ova kompanija  snadbijeva vodom.

 

Ministrica Đapo kazala je da od premijera očekuje apsolutnu uključenost u problem bez obzira da li će se GIKIL-u zabraniti rad ili dozvoliti u drugačijim uslovima, pod kojima se u prvom redu misli na zdravlje oko pola miliona stanovnika našeg kantona,  ali i sigurnost svih uposlenih.

 

(RTV Lukavac)