Naslovna Magazin Modernina vakcina protiv korone na korak do odobrenja u Americi

Modernina vakcina protiv korone na korak do odobrenja u Americi

Druga vakcina protiv koronavirusa, ona koju je proizvela kompanija Moderna, približava se hitnom odobrenju za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon što ju je odobrio panel stručnjaka.

 

 


 

 

 

Šef američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) rekao je da će ova agencija uskoro krenuti u odobrenje Modernine vakcine, omogućavajući kompaniji da započne isporuku miliona doza.

 

 

 

 

 

To dolazi nekoliko dana nakon što je Amerika započela svoju najveću kampanju imunizacije odobravanjem vakcine koju su proizvele kompanije Pfizeri BioNTech.

 

 

 

 

 

Savjetodavno vijeće od 20 članova već je jednoglasno izglasalo da su koristi Modernine vakcine veće od njenih rizika za osobe starije od 18 godina. Isti odbor je prošle sedmice podržao Pfizerovu vakcinu, što je dovelo do njenog hitnog odobrenja za upotrebu već sljedećeg dana.

 

 

 

 

 

Stoga se očekuje da će Amerikancima ovog vikenda ili početkom iduće sedmice biti dostupne i doze Modernine vakcine.

 

 

 

 

 

Nakon odobrenja Savjetodavnog odbora komesar FDA Stephen Hahn rekao je da je njegova agencija obavijestila Modernu da će “vrlo brzo raditi na izdavanju odobrenja za hitnu upotrebu”.

 

 

 

 

 

Regulatori su ranije ove sedmice izvijestili da je vakcina Moderna sigurna i da djeluje u procentu od 94 posto.

 

 

 

 

 

 

Podsjetimo da su Sjedinjene Aameričke Države zabilježile više zaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa nego bilo koja druga zemlja. Ranije ove sedmice broj žrtava korone u SAD-u prešao je 300.000.