Naslovna AKTUELNO Moguća blokada Doma zdravlja Lukavac

Moguća blokada Doma zdravlja Lukavac

U sjeni dešavanja oko ljekara koji se štrajkom bore za svoja prava, u drugi plan su pala prava pacijenata.

 


Građani Lukavca, među kojima je mnogo bolesnih penzionera, ostali su uskraćeni sa neophodne zdravstvene usluge. Njihovom strpljenju polako ističe vrijeme.

 

„Ovo je jedan apel direktoru Doma zdravlja Lukavac direktno da nađe mogućnost da oformi timove ljekara, ili kako već oni misle, da se počnu davati recepti, kako po mjesnim zajednicama, tako i u Domu zdravlja Lukavac. Mi imamo informacije iz Kantonalnog udruženja penzionera da domovi zdravlja u Gračanici, Kalesiji, Živinicama i još nekim daju recepte svojim pacijentima, pogotovo onim najtežim, da bi ljudi preživjeli. Zato apelujemo na direktora da pokuša da nađe način da se počnu davati recepti, a ako se to ne desi za par dana, mi ćemo se obratiti Ministarstvu zdravstva TK i najaviti da ćemo mi blokadom Doma zdravlja ili na neki drugi način tražiti izdavanje recepata za penzionere“, izjavio je za RTV Lukavac Sead Mehinović, predsjednik Udruženja penzionera Lukavac.

 

Povodom žalbi građana oglasio se i resorni ministar dr. Bahrudin Hadžiefendić.

 

„Svi sudionici u ovom procesu, dok se sve ove radnje ne završe su dužni da po onim normativima koje su potpisali prije stupanja u štrajk, da pruže osnovnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima  TK koja je u ovom slučaju pod broj jedan. Tako da ćemo zatražiti od direktora javnih zdravstvenih ustanova da ispitaju sve te navode koje dobivamo sa terena od pacijenata“, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

 

 

Ministar kaže da je za povećanje plata uposlenih u zdravstvu, što uključuje i doktore medicine i stomatologije, kroz Kolektivni ugovor potpisn sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu obezbjeđeno dodatnih 9,5 miliona KM.  Međutim, zahtjevi Sindikata doktora medicine i stomatologije su jasni – ili vlastiti kolektivni ugovor ili otkazi, a šta će od toga biti znat će se poslije hitne sjednice Skupštine TK.

 

(RTV Lukavac)