Naslovna AKTUELNO U petak “Dan D” za zdravstvo

U petak “Dan D” za zdravstvo

Hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se raspravljati o štrajku i otkazima ljekara  zakazana je za petak, 22. juni 2018. godine.

 

Ljekari su u štrajku jer njihov sindikat nije dobio reprezenativnost na nivou kantona, a samim tim Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK ne može potpisati poseban kolektivni ugovor za doktore. Zbog toga je više od 550 potpisalo otkaze i trenutno se nalaze u otkaznom roku od 14 dana.


 

Hitna sjednica sazvana je na osnovu zajedničkog zahtjeva jedne trećine zastupnika. Zatjev je utorak podnijelo devet zastupnika SDP-a, dvojica iz Stranke za BiH i jedan iz Nezavisnog bloka. Istu incijativu, dan ranije, podnijela su i tri člana Kluba SDA u Skupštini TK.

 

Sve opozicione stranke pred sjednicu skupštine imaju jedan istovjetan zahtjev, a to je da Vlada TK svojim odlukama osigura zdravstvenu zaštitu svih građana, što u prijevodu znači neki oblik dogovora sa Strukovnim sindikatom doktora.

 

Dnevni red sjednice hitnog karaktera bit će preciziran naknadno, na sjednici Kolegija koja je zakazana za četvrtak u 15, 00 sati. Do tada bi informacije trebali pripremiti Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo zdravstva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.

 

Na hitnu sjednicu su pozvani predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

 

(RTV Lukavac)