Naslovna AKTUELNO Monografija kao podsjetnik na 40 godina tradicije KUD “Rudar” + VIDEO

Monografija kao podsjetnik na 40 godina tradicije KUD “Rudar” + VIDEO

U Domu kulture Lukavac Mjesto promovisana je knjiga  „Kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Lukavac Mjestu KUD Rudar 1978-2018“, autora mr. Semira Hadžimusića, stručnog saradnika u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Medihe Kahrić uposlenice  RTV Lukavac.

 

Promotori knjige su bili prof.dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Edhem Muftić i mr. sc. Munib Efendić, uz učešće autora i moderatora Ismeta Hamidovića. Naglasili su značaj dosadašnjeg rada KUD „Rudar“ na očuvanju tradicije i nematerijalne baštine ovog dijela Bosne i Hercegovine, kao i značaj pisanja ove publikacije koja je svjedok tome.


 

Knjiga govori i o razvoju današnjeg Lukavac Mjesta.  Prema navodima autora u Turskom Lukavcu je 30-ih godina 20 stoljeća najprije formirano društvo „Gajret“.

 

“Gajretom“  su udareni temelji kulturnog društva koje je i danas aktivno i koje se zove „Rudar“. Ali Turski Lukavac je veoma staro naselje, starije i od „Gajreta“ i naravno od „Rudara“. Spominje se još u 16. stoljeću u Defterima Osmanskim kao Donji Lukavac i Donja Lukavica“, rekao je mr. Semir Hadžimusić. Upoznao je prisutne sa daljim tokom razvoja ovoga mjesta koje je od 19. vijeka bilo poznato uglavnom kao Čaršija jer se u to vrijeme počelo razvijati gradsko područje oko Fabrike sode Lukavac.

 

Ovom prilikom prisutni su imali priliku uživati u interpretacijama sevdalinki Ibrahima Salkića, člana društva.

 

Knjiga je objavljena u izdavaštvu Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.Napisana je povodom 40. godina kontinuiranog rada KUD „Rudar“ Lukavac Mjesto.

 

Radi se o prvoj monografiji jednog društva na općini Lukavac, te ova knjiga ima poseban značaj.

 

(RTV Lukavac)