Naslovna AKTUELNO Na čelu Srpske pravoslavne crkve će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Na čelu Srpske pravoslavne crkve će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Nakon što je preminuo patrijarh Irinej na čelu Srpske pravoslavne crkve će, do novog izbora, biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

  

 

 

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha se najdalje za tri mjeseca bira novi, a do tada njegovo mjesto treba da čuva najstariji vladika, što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu, a trenutno se nalazi u Beogradu.

 

 

 

 

 

Sveti arhijerejski sabor je ključno tijelo u situacijama reizbora patrijarha, ali i inače s obzirom na to da je u pitanju najviše zakonodavno i sudsko tijelo u Crkvi. Sabor je taj koji upravlja SPC-om, dok Saborom predsjedava najstariji vladika.

 

 

 

 

 

Mitropolit Hrizostom bi mogao na čelu SPC-a biti mnogo duže nego što je propisano s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

 

 

 

 

 

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kojem ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

 

 

 

 

 

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora.