Naslovna AKTUELNO Na temu nastavka WATSAN projekta održana sjednica Općinskog vijeća Lukavac

Na temu nastavka WATSAN projekta održana sjednica Općinskog vijeća Lukavac


Trosatna rasprava vodila se u Općinskom vijeću Lukavac na vanrednoj sjednici sa samo jednom tačkom: dalja sudbina projekta WATSAN.

 

Prva faza ovoga projekta je u velikoj mjeri realizirana ili je u toku, no problem se javio vezan za drugu fazu, tj. izgradnju prečišćivača, čija je idejna projektana dokumentacija izrađena prije pet godina podrazumijevala ugradnju tehnologije koja je u dobroj mjeri zastarjela. Kao takva predstavlja dodatno i ekološko, ali i finansijsko opterećenje, a neće pružiti adekvatne rezultate sukladne evropskim normama.

 

Načelnik Općine Lukavac zatražio je izmjenu ovoga dijela projektne dokumentacije s mogućnošću uvođenja modernije tehnologije, što je Evropska investicijska banka, koja je kreditna potpora  projektu, kategorički odbila. Od načelnika se tražilo hitno izjašnjenje da li se projekat nastavlja po predhodno ugovorenim standardima ili se od njega odustaje.

 

Svoje stavove podijelili su i predstavnici klubova. Nakon trosatne rasprave, dugatrajnih izmjenjivanja za govornicom i brojnih replika, vijećnici nisu usvojili niti jedan zaključak. Tako je bez ikakvog konkretnog rješenja pomenuta problematika vraćena ponovo na očitovanje načelniku.

 

Više informacija o toku ove sjednice saznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)