Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić potpisao Deklaraciju o smanjenju rizika od katastrofa

Načelnik Delić potpisao Deklaraciju o smanjenju rizika od katastrofa

U Sarajevu je potpisana Deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa, čime je ozvaničen početak realizacije aktivnosti u Lukavcu, Brčkom, Doboju, Laktašima, Maglaju, Tuzli i Zvorniku, a u okviru projekta “Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa” (IDRM). Deklaraciju je u ime građana općine Lukavac potpisao načelnik dr. Edin Delić.

 

Naime, štete uzrokovane katastrofama kontinuirano se povećavaju u BiH, a stanovništvo se svakodnevno suočava sa katastrofama manjih razmjera. Kako bi se preventivno djelovalo te zaštitili životi, imovina i infrastruktura, predstavnici sedam jedinica lokalne samouprave, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, ambasador Republike Italije u BiH i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a potpisali su Deklaraciju o smanjenju rizika od katastrofa.


 

Projekt IDRM vrijedan 300 hiljada eura finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

Ključne aktivnosti IDRM projekta su razvijanje procjene strateških kapaciteta i razvoj akcionog plana djelovanja, unaprijeđenje entitetskih zakonodavnih okvira civilne zaštite te poboljšanje upravljanje rizicima od katastrofa.

 

(RTV Lukavac)