Naslovna AKTUELNO Lukavački srednjoškolci proizvode kreme i sapune bez konzervanasa

Lukavački srednjoškolci proizvode kreme i sapune bez konzervanasa

U JU Mješovita ekonomsko – hemijska škola Lukavac trenutno se realizuje projekat izrade ekoloških proizvoda i to krema i sapuna koji ne sadrže konzervanse.

 

„ To su gotovi proizvodi koje naši učenici hemijske struke, farmaceuti, stvaraju u našoj laboratoriji. Mi smo preko Rotary-a realizirali projekat u vrijednosti od 1950 KM. Oni su nam nabavili potreban materijal i mi smo onda pristupili izradi gotovih proizvoda“, rekla je za rtvlukavac.ba Merlina Imamović, direktorica Mješovite srednje ekonomsko-hemijske škole Lukavac.

 

Budući hemijski tehničari ovim su projektom pokazali kvalitet obrazovnog programa koji pohađaju u ovoj školi, jer se već tokom školovanja uspijevaju baviti onime što tek treba postati njihovo zanimanje.

 

„Obzirom na važnost kože, koja pokriva cijelo naše tijelo i vrši apsorpciju, došli smo na ideju da izrađujemo sapune i kreme bez parabena, odnosno bez konzervanasa. Današnji proizvodi sadrže puno konzervansa, loše utiču na kožu, izazivaju razne alergije,mogu izazvati rak dojke i probleme sa plodnosti. Zbog toga smo se mi odlučili za proizvodnju bez konzervanasa. Jeste da naši proizvodi imaju kraći rok trajanja, ali i to je dokaz da sadrže puno više prirodnih sastojaka“, izjavila je Dženita Duraković, učenica trećeg razreda ove škole.

 

Ovo je jedan od projekata, koje trenutno u sedam škola u BiH, finansira Rotary Club i koji bi mogao, ukoliko ga donatori ocijene kao kvalitetan, imati i naredne faze.

 

 

(RTV Lukavac)