Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić sa kriznim štabom CZ Lukavac poduzima preventivne mjere u cilju...

Načelnik Delić sa kriznim štabom CZ Lukavac poduzima preventivne mjere u cilju zaštite zdravlja stanovništva (VIDEO)

U cilju upoznavanja javnosti vezane za trenutnu epidemiološku situaciju i sa ciljem pravovremenog djelovanja u trenutnim uslovima, Krizni štab CZ Općine Lukavac danas je održao press konferenciju.

 

Nakon razmatranja trenutne situacije na području naše općine, kao i globalne slike, došlo se do stava da je odgovor viših nivoa vlasti na ovu pojavu neadekvatan, mogućnosti djelovanja lokalnih zajednica zakonski su ograničene,  te je shodno tome upućeno niz zahtjeva.


 

 

Štab je od federalnog i državnog ministra zdravstva zatražio da se, uvažavajući stanje pandemije, donesu zakonske odluke koje će omogućiti Federalnom štabu CZ da proglasi stanje ugroženosti pandemijom, što bi omogućilo neophodna sredstva za poduzimanje zaštitnih mjera. Nužno je uspostaviti, umjesto preporuka, naredbodavnu intonaciju, stavove koji bi bili obavezujući.

 

Zatražena je veća mjera zaštite i kada je u pitanju migrantska kriza jer se velike grupe ljudi na teritoriji naše zemlje kreću bez zaštite i prestavljaju veliku prijetnju domaćem stanovništvu.

 

Zatraženo je i veće djelovanje stručnjaka, uz obrazloženje da je neprihvatljivo da ministri, načelnici i premijeri tumače trenutnu situaciju, te da se to prepusti struci, u prvom redu epidemiolozima, te da se formira tijelo/savjet epidemiologa koje bi zajednički analiziralo stanje i zajednički djelovalo.

 

Kao odgovor na predstojeću ekonomsku krizu, koja će proisteći kao posljedica trenutne epidemiološke slike, predloženo je da se veća pažnja usmjeri na iskorištavanje raspoloživih poljoprivrednih površina.

 

Mjere su naložene i lokalnim organizacijama.

 

Još jednom je naglašeno da nema mjesta panici, ali da se određeni koraci i mjere moraju poduzeti kako bi se što racionalnije pristupilo ovom problemu.

 

 

Više doznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

 

(RTV Lukavac)