Naslovna AKTUELNO Više od 150 bh. “zarobljeni” na slovensko-hrvatskoj granici

Više od 150 bh. “zarobljeni” na slovensko-hrvatskoj granici

Nikola Grbić iz Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske izjavio je da se bh. prijevoznici zajedno s prijevoznicima iz drugih zemalja nalaze u kolonama.

“Tranzit preko Hrvatske i Slovenije ne koriste samo naši prijevoznici, već i prijevoznici iz Srbije, Turske, Bugarske i drugih zemalja. Neki su u karantinu, neki u kolonama gdje je vrlo neuslovno. Nije isključeno da će svi završiti u karantinu”, rekao je Grbić.

 

Navodi kako će Slovenija uvesti represivne mjere i zatvoriti granicu s Italijom, što će prijevoznicima i privrednicima otežati ionako tešku situaciju.


 

“Bh. prijevoznici neće moći u narednih 14 dana ući u Italiju ili bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Kako stoje stvari, mislim da će na graničnim prijelazima s Hrvatskom i Slovenijom ostajati u karantinu 14 dana”, upozorio je Grbić.

 

Dodao je kako će vozači, i kada dođu u Bosnu i Hercegovinu, morati biti 14 dana u samoizolaciji.

 

“Austrija je uvela dodatne provjere, ali dozvoljavaju prolazak. Sve su prilike da će Slovenija i Hrvatska totalno zatvoriti granice i onda je to ozbiljan problem. Dovest će to bh. privredu u pitanje”, ocijenio je Grbić.

 

Smatra kako bi nadležne institucije u Bosni i Hercegovini trebale da urade sve kako bi se dozvolio protok robe s Hrvatskom i Slovenijom.

 

“Prijete nam ogromni gubici kada je riječ o toj privrednoj grani. Ako ne bude pomoći institucija, ova grana će pasti na koljena”, zaključio je Grbić.

(Izvor:Klix.ba)