Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić se sastao sa političkim subjektima+VIDEO

Načelnik Delić se sastao sa političkim subjektima+VIDEO

Općinski načelnik dr. Edin Delić održao je  sastanak sa predstavnicima političkih subjekata koji su aktivni na području Lukavca, a u vezi sa korištenjem prostorija koje su javno vlasništvo.

 

Trenutno stanje po ovom pitanju nije zadovoljavajuće, većina stranaka nema odgovarajuće prostore. DF i SBB  koriste privatne prostorije za što plaćaju zakup , SDA već godinama na osnovu ugovora koristi prostorije Centra za socijalni rad Lukavac, koje nisu predviđene za ove svrhe, dok je jedan broj stranaka smješten u zgradi u Septembarskoj ulici.


 

Kako bi se prevazišla trenutna situacija i sve stavilo u zakonske okvire, načelnik Delić inicirao je sastanak u cilju iznalaženja  zajedničkog  rješenja, koje bi išlo u korist svih stranaka i koje bi bio omogućilo iste  kriterijume za sve.

 

„Sastanak je iniciran zbog jednog problema, činjenice da dugi niz godina nismo pravno uredili kako treba korištenje prostorija u vlasništvu Općine i kada su u pitanju politički subjekti i kada su u pitanju nevladine organizacije i drugi korisnici ovih prostora. Naša zakonska obaveza je da štitimo javni interes i da u tom smislu u skladu sa zakonom uredimo i međusobne odnose sa političkim subjektima. Moj prijedlog je bio da pokušamo doći do nekoga zajedničkoga kompromisa na način da svi politički subjekti budu zadovoljeni konzistentno po nekom korektnom i fer kriteriju i konačno da prostore koje koriste politički subjekti, a u prvom redu mislim na zgradu u Septembarskoj ulici koja je u jako lošem stanju, da se dovedu na neku razinu koja bi bila prihvatljiva jer je i to lice nas“, rekao je za RTV Lukavac načelnik dr. Edin Delić.

 

Kao moguće rješenje ponuđen je prijedlog da se tzv “zgrada komiteta“ koja je i od ranije služila u ove svrhe, obnovi i stavi na raspolaganje političkim subjektima. Proces adaptacije išao bi u dvije faze, unutarnje uređenje koje bi bilo finansirano od strane Općine odvijalo bi se u prvoj fazi, a kroz drugu bi bili izvedeni vanjski radovi i to kroz  sredstva na koja bi se dodatno apliciralo. Također, strankama kao i udruženjima građana na raspolaganje bi se stavile i ranije adaptirane prostorije bivše zgrade urbanizma, ali i drugi raspoloživi prostori u vlasništvu Općine.

 

Prijedlog je podržan od  prisutnih predstavnika političkih subjekata, uz konstruktivne prijedloge koji su iznešeni. Dogovoreno je da se formira zajedničko radno tijelo koje će delegirati Općina i politički subjekti. Isti će obići pomenutu zgradu i iznijeti mišljenje, te kroz zajedničke sastanke i usaglašavanja  doći do zajedničkog rješenja i odluke, koja će biti proslijeđena Općinskom vijeću Lukavac na usvajanje.

 

(RTV Lukavac)