Naslovna AKTUELNO Otvorena izložba Ivana Jakšića

Otvorena izložba Ivana Jakšića

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Udruženja građana Podrinja u Tuzli je otvorena izložba skulptura poznatog hrvatskog skulptora Ivana Jakšića.

 

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar uprave Republike Hrvatske Lovro Kuščević, konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić te mnogi predstavnici kulturnog, političkog i javnog života Tuzle i Tuzlanskog kantona.


 

Među izloženim djelima je i skulptura rađena u crnom kamenu posvećena Srebrenici koju će umjetnik sutra pokloniti Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Ta skulptura prikazuje tugu i ljudsku tragediju koja se dogodila u Bosni i Hercegovini. Simbolizira majku koja u naručju držu svoje dijete. Ideja za izradu skulpture je nastala u samoj Srebrenici gdje sam ranije boravio na poziv mog prijatelja Mirsada Suljića, kome se najviše i zahvaljujem na ovoj izložbi. Odlučio sam da na 23. godišnjicu obilježavanja godišnjice genocida sutra ovu skulpturu poklonim muzeju u Memorijalnom centru Srebrenica/Potočari“, kazao je umjetnik Ivan Jakšić.

 

 Podršku održavanju ove izložbe dala je i Vlada Tuzlanskog kantona.

 „Posebno mi je drago što će autor svoju skulpturu sutra pokloniti muzeju u Srebrenici, obzirom da to što se dogodilo kod svih nas budi posebne emocije. Veoma smo zahvalni umjetniku na toj njegovoj gesti“, rekla je Slavena Vojinović, ministrica sporta, mladih i kulture TK.

 Izložbu je otvorio ministar uprave Republike Hrvatske Lovro Kuščević.

 Vjerujem da će cijeli ovaj kanton od danas biti bogatiji za jedno krasno iskustvo i jednu lijepu izložbu. Drago mi je da se njeguje prijateljstvo između bošnjačkog i hrvatskog naroda, zajedno živimo i zajedno ćemo graditi bolju budućnost. Naravno, drago mi je da će skulptura “Srebrenica” naći svoje mjesto u muzeju Memorijalnog centra u Srebrenici. Ona će dašak otoka Brača i bračke empatije prema tragediji koja se dogodila tamo ostati zauvijek u Srebrenici”, kazao je Kuščević.

 Ivan Jakšić rođen je u Splitu 1992. godine. Odrastao je u mitskom Humcu Donjem na Braču, uz brojne kamenolome, muziku čekića i kamena, ateliere i galerije, u porodici koja je živjela od kamena i njegove umjetničke obrade. Sve je to nadahnutog mladog Ivana predodredilo za poziv kipara. Ova izložba ujedno je i njegovo prvo predstavljanje van granica Republike Hrvatske.

 (RTV Lukavac)