Naslovna AKTUELNO Načelnik dr. Edin Delić proglašava budžet, postupak opoziva usporio kreiranje finalne verzije...

Načelnik dr. Edin Delić proglašava budžet, postupak opoziva usporio kreiranje finalne verzije dokumenta

Načelnik  Općine Lukavac dr. Edin Delić  3. aprila  proglašava budžet Općine Lukavac za 2018. godinu.

 

Budžet u prva tri mjeseca, kako propisuje zakon, nije usvojilo Općinsko vijeće Lukavac, te će  prvi dani mjeseca  aprila donijeti prekid blokade mnogih novčanih tokova i početak normalnog funkcionisanja u trošenju budžetskih sredstava.


 

Prethodno je načelnik inicirao vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Lukavac, koja nije donijela postizanje sporazuma, te je načelnik budžet povukao.

 

Da ga pokuša dati Vijeću na usvajanje načelnik nije mogao ranije jer, kako je u izjavi za medije rekao, nije imao finansijski plan  rada Komisije za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika, te nije mogao planirati potrebna sredstva.

 

Provođenje referenduma će u potpunosti biti finansirano sredstvima sa lokalnog nivoa, a iznos je skoro 100 hiljada KM.

 

„Ključna stvar koja je nedostajala za konstrukciju budžeta je cijena koštanja postupka provođenja opoziva i struktura troškova za provođenje opoziva. To je vanredan budžetski trošak koji se mora planirati“, rekao je, između ostalog, načelnik dr. Edin Delić.

 

Na konferenciji za javnost načelnik  dr. Edin Delić, obratio se građanima, te pojasnio zbog čega je bio prinuđen, kao i godinu ranije, sam proglasiti budžet, te koliko je postupak provođenja opoziva uticao na sam tok njegovog kreiranja.

 

(RTV Lukavac)