Naslovna AKTUELNO Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen u Lukavcu + VIDEO

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen u Lukavcu + VIDEO

Grupa za dobrobit djece Lukavac, povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, organizovala je  prodajni bazar.

 

Danas,  2. aprila  periodu od 12,00  do 15,00 sati,  u Centralnom spomen parku Lukavac,  upriličena je humanitarna prodaja rukotvorina, koje su izradili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Lukavac.


 

Tokom trajanja bazara volonterima su se  pridružila djeca iz „Malog svijeta“, kao i njihovi terapeuti i roditelji. „Želimo svi zajedno da pošaljemo poruku javnosti, da probudimo svijest kod građanstva“, poručili su, obučeni u plave majice, noseći plave balone i natpise sa porukama podrške.

 

Prikupljena sredstva će biti donirana za gradnju Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“, koji je u završnoj fazi.

 

Udruženje građana djece s posebnim potrebama “Mali svijet “ Lukavac je formirano u augustu 2010. godine. Bavi se rehabilitacijom djece u autističnom spektru i djece sa drugim komunikacijskim problemima. Trenutno je na tretmanu  86 djece.  Sa njima rade volonteri,  koji su stručnjaci iz različitih defektoloških područja i  koji su  certificirani su za rad po specijalnom programu.

 

U akciju su se uključila i brojna privredna društva i građani, te se može govoriti o zajedničkom projektu naše lokalne zajednice, na koji  kao građani možemo  biti ponosni.

 

 

(RTV Lukavac)