Naslovna AKTUELNO Nacionalna prvenstva u junu i augustu!

Nacionalna prvenstva u junu i augustu!

Unija evropskih nogometnih saveza (UEFA) je u srijedu održala videokonferenciju s predstavnicima svih nogometnih saveza, na kojoj je najvažnija odluka bila da se prvenstva, evropska takmičenja i baraž za Euro odgađaju do daljnjeg. Ono što je izvjesno je da UEFA želi da se sva takmičenja završe, a to bi se trebalo desiti najkasnije do septembra.

Britanski Sky Sports je objavio i sadržaj pisma koje je UEFA jučer poslala svih 55 saveza, u kojem se daju detaljna uputstva kako privesti sezonu kraju.

U pismu koje su potpisali predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin te njegove kolege iz Evropska klupske asocijacije (ECA) Andrea Agnelli i Evropskih liga (EL) Lars-Christer Olsson, savezima se savjetuje da se domaća prvenstva završe čim to situacija bude dozvoljavala.


“Od izuzetne važnosti je da čak ni pandemija ne spriječi da se takmičenja ne odluče na terenu u skladu s pravilima, te da svi klubovi na osnovu rezultata budu nagrađeni. Sigurni smo da će se nogomet moći igrati u mjesecima koji su pred nama, a bilo koja odluka da se prvenstva prekinu bi bila preuranjena i neopravdana”, stoji na početku pisma.

Okvirni završetak sezone je bio predviđen za 30. juni, no jasno je da će se prvenstva igrati i nakon tog datuma.

“Naše radne grupe su već održale nekoliko sastanaka te su došle do određenih zaključaka kada je riječ o završetku sezone. Trenutno prave raspored prema kojem bi se prvenstva igrala i u julu i augustu, a nakon što se ona završe igrali bi se preostali susreti u evropskim takmičenjima. Također, tražimo način na koji ćemo odrediti početak naredne sezone koja će, razumljivo, krenuti malo kasnije”, stoji u pismu u kojem se dodaje da će konačan raspored savezima biti dostavljen najvjerovatnije sredinom maja.