Naslovna AKTUELNO Studenti evakuirani iz Njemačke stigli jutros u Tuzlu!

Studenti evakuirani iz Njemačke stigli jutros u Tuzlu!

Prema odluci Štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona, oni su smješteni u Hotel Tuzla, gdje su im osigurani uvjeti za boravak. Tu će provesti naredne četiri sedmice u karantinu.

Studenti su iz autobusa izašli uz sve mjere epidemiološko-zdravstvene zaštite, noseći maske na licu, kao i rukavice. U toku boravka u karantinu studentima će biti osigurana hrana i zdravstvena zaštita.


Inače, iz Njemačke je u našu zemlju evakuirano ukupno 69 studenata, ali su na prelazu Bosanska Gradiška grupu napustili studenti koji žive na prostoru RS-a, ukupno njih šest.

Prema dosadašnjim podacima, na području Tuzlanskog kantona je kod 43 osobe potvrđena infekcija koronavirusom. Najveći dio, njih 31 je iz klastera Medicinskog instituta Bayer, 11 ih je u klasteru Srednja Špionica, a jedna ženska osoba nalazi se u klasteru Lukavac.

U ovom kantonu zabilježen je i jedan smrtni slučaj kod osobe koja je zaražena koronavorusom, a riječ je o 73-godišnjoj ženi iz Brčkog koja je bila u Tuzli, tačnije na liječenju u Medicinskom institutu Bayer.

Više od 3.500 osoba nalazi se pod epidemiološkom mjerom samoizolacije.