Naslovna AKTUELNO Najava bajramskih događaja

Najava bajramskih događaja


Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletu-l-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

 

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima i bolesnima.

 

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019./1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana.

 

Na području općine Lukavac odnosno medžlisa IZ Puračić će večeras iza akšam namaza odnosno oko 21 sat i 15 minuta u organizaciji MZ i Džemata Puračić će  biti priređen tradicionalni 21 po redu bajramski vatromet uz nastup KUD Puračić. Sve će se dešavati na platou ispred džemije u Puračiću.

 

Povodom završetka mjeseca ramazana i dolaska velikog blagdana Bajrama Udruženje mladih Poljice će organizovati svečanost pod nazivom “U susret Bajramu”.

 

Organizatori najavljuju bogat program za koji su zadužene folklorna i muzička sekcija, hor ilahija i kasida i “Team Quatro”.

 

Svečanost će biti održana u ponedjeljak, 3. juna 2019. godine u 21,30 sati, sa nastavkom nakon jacije namaza.

 

Ulaz je uz dobrovoljni prilog, a tom prilikom prikupljena sredstva će biti iskorištena za rad Udruženja mladih Poljice.

 

Prvi dan ramazanskog bajrama u organizaciji medžlisa IZ Puračić će se u velikoj Sali centra za kulturu u Lukavcu održati bajramska akademija sa početkom u 19 sati. U kulturno zabavnom programu će učestvovati KUD-a iz Puračića, Lukavac grada te Dobošnice uz hor imam medžlisa IZ Puračić.

 

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu. I na području medžlisa IZ Puračić odnosno u svim džematima će se obići šehidska mezarja i proučit će se jasin i šerif za šehide i poginule borce a imami ovog medžlisa su u toku ramazana proučili i hatmu koja će biti poklonjena drugi dan Bajrama nakon podne namaza.