Naslovna AKTUELNO Zasijedao Štab CZ Općine Lukavac!

Zasijedao Štab CZ Općine Lukavac!

Modrac
Modrac

Saniraju se posljedice poplava koje su u subotu zahvatile Općinu Lukavac. Danas sa početkom u 11 sati zasijeda i Štab CZ gdje će biti  donešene dodatne mjere i upute.

 

Nakon obilnih padavina koje su tokom vikenda zadesile našu općinu ali i veći dio kantona  situacija se polako normalizuje. Voda se sa najugroženijih tačaka povlači a posljedice saniraju.

 

Nakon obilaska terena, izvršene trijaže Štab CZ i u daljnem periodu vršit će mjere sanacije i prevencije od daljnih potencijalnih opasnosti. Uz preventivne mjere koje su poduzete u proteklom periodu štete su mnogo manje. Ono što je evidentno je da su posljednje padavina najviše ugrozile poljoprivredne površine.

 

Pored navedenih lokacija na udaru i ovoga  puta  bila je MZ Orahovica koju niti jedna poplava ne zaobilazi no uz preventivne radove koji su izvedeni u proteklom periodu izbjegnute su štete koje su mogle biti katastrofalne, ali zbog neodgovornih pojedinaca koji koče izvođenje radova situacija je i dalje teška.

 

Vandredno stanje na području općine Lukavac na snazi je još od prošlog mjeseca kada su također na udaru bili brojni lokaliteti. Građani su još u subotu obaviješteni da svi oni koji su pretrpili štete prijave istih za razliku od predhodne prakse, sada mogu izvršiti i putem telefona bez obaveze dolaska u Općinu.

 

Za razliku od predhodnih novije padavine nisu toliko najavljivane ali  po intenzitetu nadmašile su i predhodne i po obimu i posljedicama. Uz plavljenje, padavine sa sobom neminovno nose i klizišta koja se još uvijek evidentiraju na našoj općini. Danas je zasjedao i Štab CZ gdje je sagledana situacija ali i donesene nove mjere i aktivnosti kojima bi se umanjile posljedice poplava ali i preventivne mjere kojima bi se slične pojave preduprijedile i spriječile veće posljedice.