Naslovna AKTUELNO NAJAVA: Izložba fotografija Samira Zahirovića “Pogledi”

NAJAVA: Izložba fotografija Samira Zahirovića “Pogledi”

U petak, 30. marta 2018. godine, sa početkom u 13,00 sati, u JU Javna biblioteka Lukavac, bit će upriličeno otvaranje četvrte samostalne izložbe fotografija Samira Zahirovića.

 

Izložba „Pogledi“ sastoji se od 42 autorska djela, od kojih su neka višestruko nagrađivana. Među njima je i „Crvenokosa“, najnagrađivanija fotografija autora iz BiH u 2017. godini.


 

„Ovo je moja četvrta izložba fotografija, portreta prije svega, a druga u Lukavcu. Ovo je nastavka saradnje koju „Lucido“, čiji sam ja član, ima sa Javnom bibliotekom Lukavac. Neke od fotografija su prikazane na izložbi u Travniku, a ima i 16 novih radova. Na fotografijama su zabilježeni pogledi, zbog čega sam i dao takav naziv izložbi“, izjavio je za portal rtvlukavac. ba Samir Zahirović.

 

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u okviru memorijalne manifestacije posvećene pjesniku Avdi Mujkiću.

 

BIOGRAFIJA:

 

Samir Zahirović je rođen 1968. u Tuzli, gdje živi i radi. Fotografijom se počeo baviti od 1980 godine. Član je “Asocijacije za Umjetničku fotograju BiH” (AUFBiH), kao i član Foto-kino kluba Tuzla i grupe Lucido iz Lukavca.

Do sada je učestvovao na preko 100 kolektivnih izložbi fotografija u 30 različitih zemalja, na svih 5 kontinenata.

Dobitnik je više od 30 različitih nagrada, pohvala i priznanja za svoje radove, od toga 6 zlatnih medalja, 1 srebrna, 3 bronzane i 21 pohvala na FIAP-ovim izložbama. Fotografsko zvanje “Fotograf Prve klase”, koje dodjeljuje Asocijacija umjetničke fotografije BiH je stekao 2014. godine.

Dvije godine kasnije (2016) stekao je međunarodno priznato zvanje AFIAP (Artist FIAP), koje za poseban doprinos fotografiji u svijetu dodjeljuje Međunarodna asocijacija umjetničke fotografije – Fédération Internationale de l´Art Photographique (FIAP) sa sjedištem u Parizu.

Bavi se različitim temama, žanrovima i tehnikama umjetničke fotografije, ali ponajviše portretima i arhitekturom. Specijalnost su mu i 360° panorame, prvi je Google Trusted fotograf u BiH i vlasnik domene: www.pano360.ba