Naslovna AKTUELNO Najava: Javna tribina “Od čega umiru građani općine Lukavac” (VIDEO)

Najava: Javna tribina “Od čega umiru građani općine Lukavac” (VIDEO)

O problemu zagađenosti na području općine Lukavac i sve većem broju smrtnosti uzrokovanim ovim problemom bit će govora na javnoj tribini koja će biti održana u srijedu, 30. januara u 17,00 sati u Hotelu Lukavac.

 

Skup organizuje Udruženje za zaštitu prirode i okoline Aer Aqua Terra Lukavac, a s ciljem ukazivanja na uzročnike smrtnosti i načinima njihovog smanjenja.

Javna tribina pod nazivom “Od čega umiru građani općine Lukavac” je prilika da se predstave profesionalne i stručne analize uzročnika teških oboljenja koji su rezultat zagađenosti ovog područja.
Iz udruženja najavljuju da će podaci koji budu iznešeni o zdravstvenom stanju stanovnika Lukavačke općine biti upoređeni sa podacima o zdravlju stanovnika iz Kalesije koji u svom okruženju nemaju zagađivača, također prezentovat će se i podaci o kvalitetu zemljišta, vode i zraka na našoj regiji

 

Cilj ove tribine je ukazati na uzročnike zagađenja i alarmantno stanje i posljedice koje ostavljaju, te potaknuti relevantne na hitno reagovanje u korigovanju trenutnog stanja.

 

Organizatori kažu da tribina nije planirana da bi se neko osudio, da se neko proziva, nego je ovo put da se na korektan način ukaže na uzročnike smrtnosti u Lukavcu i da se pronađe adekvatan način da se taj trend u budućnosti smanji.

 

Najavu ovoga skupa u video prilogu nam donosi Suada Imamović.

 

(RTV Lukavac)