Naslovna AKTUELNO Najava: Manifestacija „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“

Najava: Manifestacija „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“

Manifestacija „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“ – povodom 35. godina od osnivanja Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona održava se od 3. do 5. decembra 2018. godine.

 

-I DAN, ponedjeljak, 3. decembar 2018., KONFERENCIJA ZA MEDIJE,
prostorije Zavoda (Osnovna škola „Mejdan“ Tuzla), od 14:00h;

 

-II DAN, utorak, 4. decembar 2018., SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE, IZLOŽBA „ZAVOD 1983-2018“ i NAUČNO SAVJETOVANJE „Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca“, Bosanski kulturni centar, Tuzla, Plava sala, od 14:00h;

 

III DAN, srijeda, 5. decembar 2018., PROMOCIJA IZDANJA Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, OTVARANJE IZLOŽBE “Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona“, autora Munise Kovačević, prof.,
Bosanski kulturni centar, Tuzla, Galerija, od 14:00h.

 

JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je ustanova koja je formirana odlukom Skupštine opštine Tuzla od 31. 03. 1983. godine. Ova odluka je potvrđena rješenjem Republičkog komiteta za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine od 12. 09. 1984. godine pod nazivom Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Tuzla sa sjedištem u Tuzli, u ulici II. krajiškoj br. 7. Zavod je započeo rad kao općinski, a kada je nizom ugovora sa općinama sjeveroistočne Bosne preuzeo ingerencije zaštite i korištenja naslijeđa na tim područjima, postaje regionalni Zavod, za područje cijele sjeveroistočne Bosne.

 

Zakonom «o preuzimanju prava i obaveza osnivača prema Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla», od strane Skupštine Tuzlanskog kantona, 21. juna 2000. godine, proglašen je ustanovom od kantonalnog značaja. Istim zakonom je navedeno: «Zavod je javna ustanova koja obavlja djelatnost od posebnog interesa za Kanton». Među djelatnostima Zavoda su navedeni: »Zaštita kulturne baštine» , «Izdavačka djelatnost», «istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim naukama».

 

Dakle, Zavod kao Javna ustanova se institucionalno i na osnovu zakonskih ovlaštenja bavi problematikom istraživanja, evidentiranja, zaštite, korištenja i obnove svih vrsta kulturno-historijskih i prirodnih dobara na području Tuzlanskog kantona, što je i razlog za realizaciju najavljenih aktivnosti.