Naslovna AKTUELNO Najava: promocija knjige: “Srebrenička tragedija – poslije smrti civilizacije”

Najava: promocija knjige: “Srebrenička tragedija – poslije smrti civilizacije”Lukavačka promocija knjige “Srebrenička tragedija – poslije smrti civilizacije”, autora Mensura Pavice, apsolventa odsjeka za filozofiju-sociologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli, će biti upriličena u subotu, 10. avgusta u 18,30 sati u Centru za kulturu Lukavac.

 

Filozofska drama “Srebrenička Tragedija” je knjiga koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici ili su tim genocidom negirani privremeno ili čak za sva vremena svi civilizacijski principi i knjiga kroz dijalog između jednog mrtvog bezimenog Srebreničanina, jedne od žrtava genocida u Srebrenici, i svih relevantnih sugovornika iz ljudske povijesti tematizira to pitanje i pesimistično odgovara sa jednim odlučnim NE, civilizacija nije preživjela, ona je ireverzibilno mrtva za sva vremena.

 

Tekst je najradikalnija moguća kritika civilizacije koja je nemoćna da jednom za svagda stane u kraj genocidima i da ih jednom za svagda prevaziđe.